10 tips om zelf kaarsen te maken waarvan je niet wist dat je ze nodig had
Zelf kaarsen maken is zo’n leuke activiteit en bied je de mogelijkheid om unieke en persoonlijke kaarsen voor jezelf of als cadeautje te maken. Als een ervaren kaarsenmaker krijg ik veel vragen over hoe je kaarsen maakt en in deze blog beantwoord ik een paar van die vragen. Hier zijn 10 tips om zelf kaarsen te maken waarvan je niet wist dat je ze nodig had.
1. Kies de juiste soort was
Toen ik net begon met het maken van kaarsen wist ik niet dat er ZO veel soorten was waren, met elk hun eigen kenmerken. Na een hele hoop research en het uitproberen van verschillende soorten was heb ik besloten koolzaadwas te gebruiken. Maar andere typen was die je kunt gebruiken voor het maken van kaarsen zijn:
- Paraffine – een van de meest gebruikte opties. Goedkoop en houd de geur goed vast.
- Soja – een milieuvriendelijke optie aangezien het natuurlijk is en schoner en langzamer brandt.
- Bijenwas – ook een natuurlijke was, alhoewel deze niet vegan is zoals koolzaadwas of sojawas.
Ik vertelde al dat we bij Canndle koolzaadwas gebruiken, dit heeft een aantal verschillende redenen. Het meest belangrijke is dat het lokaal geproduceerd wordt. We vertellen je meer over de verschillen tussen sojawas en koolzaadwas in deze blog.
2. Zinkgaten
Eén van de meest gestelde vragen en hetgene dat nieuwe kaarsenmakers het meest afschrikt in het begin zijn zinkgaten (sinkholes), Wanneer je was op de verkeerde temperatuur giet, of soms gewoon vanwege het type was dat je gebruikt, kunnen zinkgaten ontstaan rondom de lont. Dat is een gat dat zich rond de lont vormt wanneer een kaars afkoelt, je achterlatend met een niet zo perfecte kaars. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen en is het heel normaal dat dit gebeurt. Wanneer een zinkgat ontstaat kun je wat van de overgebleven was opnieuw verwarmen en gieten op het bovenste laagje van de kaars.
3. Lonten kiezen
De lont is het allerbelangrijkste onderdeel van je kaars. Wanneer je een te kleine lont kiest gaat je kaars tunnelen, maar een lont die te groot is kan juist weer gaan walmen door mushrooming. Een paar tips voor lonten om zelf kaarsen te maken:
- Maat: De maat van de lont zou de diameter van je kaars moeten matchen. Een te kleine lont produceert een klein vlammetje, terwijl een te grote lont ervoor kan zorgen dat de kaars te snel opbrandt, met een grote vlam en veel zwarte roet.
- Testen: Experimenteer met verschillende groottes van lonten en materialen om de beste combinatie voor jouw specifieke was en potje te vinden.
Wanneer je kaarsen lonten bestelt, kies dan voor websites die informatie geven over tot welke diameter en voor welk type was de lonten geschikt zijn. Meestal zegt de informatie ook of de lont geschikt is voor natuurlijke was of niet.
4. Container en pillar was
Wist jij dat er een verschil is tussen was voor potjes en was voor losstaande kaarsen? Container was is speciaal ontwikkeld om goed vast te plakken aan de zijkant van het gebruikte potje, en daarom is het een perfecte optie voor alle kaarsen in een pot. Pillar was daarentegen trekt juist een klein beetje terug bij het uitharden, en laat daardoor gemakkelijk los van mallen. Dit maakt het een fijne was voor losstaande kaarsen zoals pilaarkaarsen en figuurkaarsen.
5. Geurolie toevoegen
Wil jij zelf geurkaarsen gaan maken? Dan zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten voor je geurolie toevoegt. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om accuraat te meten. Kies hierbij niet voor een ‘aantal druppels’ maar weeg in grammen zodat de uitkomst elke keer hetzelfde is. Zorg er ook voor dat je de geurolie op de juiste temperatuur toevoegt. Welke temperatuur dat is hangt af van het type was dat je gebruikt. Als laatste, meng je was en geurolie goed met elkaar om te zorgen dat de geurolie goed verdeeld is over de hele kaars.
6. Kleur
Soms wil je dat jouw kaars wat kleur bevat. Gelukkig zijn er speciale manieren om kaarsen te kleuren met behulp van kaarsenverf. Er zijn verschillende soorten:
- Vloeibare kleur – makkelijk om elke keer dezelfde resultaten mee te bereiken.
- Vlokken of pillen – gemakkelijk in gebruik en geven een goede kleur af.
- Mica poeder – dit wordt niet geadviseerd voor kaarsen, omdat het de lont verstopt. Het kan wel gebruikt worden in waxmelts.
7. Je werkplek voorbereiden
Zelf kaarsen maken kan best veel rommel geven. Daarom is het belangrijk om alle oppervlakken die je gaat gebruiken te beschermen van spetters was. Daar kun je een plastic tafelkleed voor gebruiken (makkelijk schoon te maken) Het is ook belangrijk om alles wat je nodig hebt van tevoren bij elkaar te zoeken. Je wil niet je hele huis door moeten rennen terwijl je net begint met het maken van de kaarsen.
8. Temperatuur
Controle van de temperatuur is enorm belangrijk voor het succes van zelf kaarsen maken. Om zeker te weten dat de was goed gesmolten is kun je de au-bain-marie methode gebruiken, of een speciale wassmelter. Wanneer gesmolten, is het mogelijk dat de was een beetje af moet koelen voor je er de geur aan toevoegt en de kaars giet. Giet geen kaarsen in een kamer die beneden 18°C is, want dat zorgt ervoor dat je kaarsen te snel afkoelen.
9. Giet techniek
Wist je dat er technieken zijn als het op het gieten van de kaarsen aankomt? Ik wist het ook niet toen ik net begon. Maar het op de juiste manier gieten van je kaarsen maakt veel verschil in de uitkomst. Giet niet te snel, omdat dat meer luchtbellen kan creëren. Langzaam is het beste advies. Als het nodig is kun je een beetje bijgieten aan de bovenkant van de kaars wanneer de rest hard is, om zinkgaten weg te werken.
10. Bewaren van je kaarsen
Heb je al wel eens gehoord dat je soms wat langer moet wachten voordat je een kaars kunt branden? Dit is een belangrijke stap wanneer je soja kaarsen maakt, maar het geldt niet voor alle soorten was. Je wacht een periode met het branden van de kaars, zodat de geurolie beter vrijkomt bij het branden van de kaars. Bij sojawas moet je meestal zo’n 2 weken wachten. Voor andere soorten was is het meestal zo’n 24 tot 48 uur.
Zelf kaarsen maken tips
Dit zijn mijn 10 tips om zelf kaarsen te maken. Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer tips die ik je heel graag zou geven, maar dan zou ik er een compleet boek over moeten schrijven. Wat ik wel heb gedaan is alle informatie die je nodig hebt bij elkaar gevoegd in een workshop, de workshop kaarsen maken. Als het je wat lijkt om wat te leren over zelf kaarsen maken én heel veel lol te hebben, dan is dit de perfecte workshop voor jou!
This post is also available in: Engels