scented candles

Sojawas vs. koolzaadwas

Kaarsen kunnen gemaakt worden van verschillende types was. Veel kaarsen worden gemaakt van paraffine of stearine. Maar met een groeiend aantal mensen die op zoek zijn naar een duurzaam en plantaardig alternatief zijn paraffine kaarsen niet de beste optie. Sojawas en koolzaadwas zijn beide vegetarische wassen. Toch is er wel een verschil tussen de twee soorten.

Soorten was

Zoals we al vertelden zijn er verschillende types was: plantaardig of niet. Je hebt al gehoord van paraffine, dit is nog steeds de meestgebruikte was voor kaarsen op dit moment. Andere types was zijn:

 • Sojawas
 • Koolzaadwas
 • Kokosnoot was
 • Bijenwas
 • Paraffine
 • Gel was

Sojawas

Sojawas is een plantaardige was die gebruikt wordt door veel kaarsenmakers die een plantaardige optie willen bieden. Deze was wordt gemaakt van sojabonen en is veel duurzamer dan paraffine. Maar de sojaboon industrie is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de ontbossing en gebruikt daarnaast ook veel pesticiden. Bovendien worden sojabonen vooral geteeld in Amerika, Brazilië en Argentinië. Voor kaarsenmakers zoals wijzelf, die hun studio in Europa hebben, reduceert het gebruik van sojawas niet de CO2-uitstoot. De sojawas moet immers ingevlogen worden vanaf de andere kant van de wereld.

Koolzaadwas

Koolzaadwas wordt gemaakt van de koolzaadbloem en is daarom dan ook een plantaardige was. Je ziet dit kleine gele bloemetje op veel plekken. Zo wordt het bijvoorbeeld geteeld in Canada, Frankrijk, België, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Denemarken en Polen. Onze leverancier bevindt zich in België, en onze studio bevindt zich in Nederland. Koolzaadwas is de meest duurzame keuze voor ons omdat het zorgt voor minder CO2 uitstoot dan sojawas bijvoorbeeld. Bovendien zijn bijen gek op de koolzaadbloemen. Meer velden met koolzaadbloemen betekent dan ook dat de bijen het makkelijker krijgen. Koolzaadwas brandt tot 80% langer en kan goed gemengd worden met geurolie waardoor je een geweldige geurafgifte krijgt voor de kaarsen.

Sojawas vs. koolzaadwas

Kokosnoot was

Dit is een nieuwere soort was, gemaakt van kokosnoten. Daarom is het ook een plantaardige was. Omdat kokosnoootbomen een hoge opbrengst hebben is het een duurzame was. Net zoals veel duurzame wassen is het een iets duurdere was, vergelijkbaar met koolzaadwas. Kokosnoot was is vooral duurzaam wanneer je in Noord Amerika woont. Wanneer je deze was naar Europa moet laten exporteren is de CO2 uitstoot een stuk hoger. De was moet immers een lange weg afleggen.

Bijenwas

Bijenwas is een bijproduct dat ontstaat wanneer bijen honing maken. Het is dan ook een milieuvriendelijke was. Verteld wordt dat bijenwas kaarsen de lucht zuiveren wanneer ze gebrand worden, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Bijenwas geeft minder zwarte rook af bij het branden, maar is minder geschikt om geur vast te houden.

Paraffine

Dit is de meestgebruikte kaarsenwas omdat het goedkoop te produceren is en omdat het geur goed vasthoudt. Paraffine is een bijproduct dat ontstaat bij het raffineren van aardolie. Wanneer je kaarsen van paraffine brandt komen er giftige chemicaliën vrij zoals toluene. Dit is een benzeen derivaat en is kankerverwekkend voor mensen. Soms wordt er stearine toegevoegd aan de paraffine, om de brandtijd van de kaars te verlengen. Stearine kan gemaakt worden van dierlijk vet of op plantaardige basis.

Gelwas

Gel was is een transparante was die een bijzondere look and feel heeft. Eigenlijk is het helemaal geen was, want het wordt gemaakt van mineraalolie en polymeerhars. Het is vergelijkbaar in het vasthouden van geur en in de brandtijd maar wordt vooral gebruikt in bijzondere kaarsen om water of een andere vloeistof te weerspiegelen.

Waarom werken we niet met sojawas?

Er zijn een paar redenen waarom we liever met koolzaadwas werken dan met sojawas. Koolzaadwas heeft een aantal voordelen:

 • Het is duurzamer omdat het lokaal wordt geproduceerd.
 • Het heeft een langere brandtijd omdat koolzaadwas een hoger brandpunt heeft dan sojawas.
 • Vrij van allergenen omdat het niet van een noot of boon is gemaakt.
 • Schonere vlam, omdat koolzaadwas minder roet uitstoot wanneer het gebrand wordt.
 • Betere geurafgifte, het geeft meer geur af wanneer de kaars gebrand wordt.

Wil je een koolzaadwas kaars uitproberen?

Natuurlijk is er geen goed of fout in het maken van kaarsen. Canndle koos voor koolzaadwas omdat het het beste past bij ons bedrijf en ideologie. Een geurkaars proberen? Je vindt ze hier.

Of neem een kijkje bij onze nieuwste producten hieronder.

This post is also available in: Engels